Daar waar ik enige tijd geleden mijn blog begon te schrijven over hechte vriendschappen en hoe je deze vriendschappen kunt herkennen, daar hebben mijn katten mij nu input gegeven, om uit te leggen wat te doen als je katten onderling toch ineens ruzie krijgen.

Toen mijn man en ik vorige week na een korte boodschap thuiskwamen, was het ineens oorlog in huis.
We dachten dat er iets met de oudste kater aan de hand was, die zich als een bange vogel achter het gordijn verschool.
Ook bleek onze kleine meid helemaal overstuur te zijn. Ze viel heel fel haar liefste vriend Loki aan. Wat er nu precies is gebeurd, valt niet te achterhalen.
Heel regelmatig lees ik op de sociale media tips over hoe hiermee om te gaan en het meest gehoorde advies is wel, dat de katten het onderling moeten uitvechten.
Dit is wel het laatste advies wat ik als kattengedragsdeskundige zal geven.
Hoewel onze huiskatten tegenwoordig gewend zijn aan samenleven met mensen en vaak ook met andere katten, zijn katten in de basis van oorsprong solitair. In een solitair leven is er geen sprake van een hiërarchie. Dit is een groot verschil ten opzichte van honden, die van oorsprong roedeldieren zijn. In een roedel is juist een duidelijke hiërarchie nodig om als groep te kunnen functioneren.
Omdat katten geen roedel of troep hebben, bepaalt het “uit laten vechten” geen juiste hiërarchie.
Als katten elkaar ineens en “om niks” in de haren vliegen, is er vaak sprake van omgerichte agressie.
Omgerichte agressie ook wel re directie agressie genoemd houdt in, dat de aanvallende kat spanning ervaart en deze spanning op de andere kat (en soms ook op mensen) afreageert. Voor de kat die aangevallen wordt komt dit ook vaak als een verrassing.
Deze kan hiervan bang worden, of ook heel erg boos. Als dit te vaak voorkomt gaan leerervaringen ook meespelen en gaat de ene kat de andere kat met gevaar associëren en kan er een onherstelbare stress en spanning ontstaan tussen je katten.
Deze stress wordt vaak niet herkend door de eigenaren en kan ook weer resulteren in ongewenst gedrag, zoals buiten de bak plassen of overmatig krabben.
Het beste wat je kunt doen, is een gevecht zo snel mogelijk beëindigen en de katten scheiden. Pas als beide katten weer helemaal tot rust zijn gekomen, kun je voorzichtig proberen beiden weer bij elkaar te laten. Heerst er nog steeds spanning, dan zeker niet de katten bij elkaar laten, maar ze weer in aparte ruimtes laten. Duurt de spanning te lang, dan zullen de katten opnieuw geïntroduceerd moeten worden aan elkaar. Ik kan je hier uiteraard over informeren en adviseren.
Met mijn katten gaat het inmiddels weer helemaal goed, na een half uurtje afkoelen en rust kreeg Sigunn door dat ze geen stress hoefde te hebben en kon ze gewoon weer met de groep mee. Inmiddels heeft ze ook de speeluurtjes met haar vriend Loki hervat.
Hebben jouw katten regelmatig ruzie en kun je wel wat hulp hierin gebruiken, bel me dan gerust, dan kunnen we samen kijken hoe we dit op kunnen lossen.
Reactie plaatsen
Reacties